Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ufot hyökkää - punajuuriliemeen tehdyt vegepiiraat

Lisätty 11.08.2019

Monesti tulee heitettyä punajuuren säilöntäliemi pois. Sitä kuvittelee, ettei etikkaisella liemellä tee oikeen mitään. Tosiasiassa etikkaisuus häviää paistettaessa, ja liemi on mitä parhain aines nesteeksi leipätaikinoihin. En saata kuvitella kauniimpia piiraita..

TAIKINA

Teen aina hiivataikinat kylmään nesteeseen, ja kohotan vähintään yön yli. Taikinasta tulee aivan erilaista, siis niin paljon parempaa, kun gluteeniverkko ehtii kunnolla hitaasti kehittyä, ja taikinaan tulee kunnon sitko. Vastoin yleisiä neuvoja mahdollisimman löysästä taikinasta teen tosi napakan taikinan, niin saan täydellisen rakenteen leipiin. Jos teet tämän samana päivänä leivottavaksi (ja kohotat huoneenlämmössä), niin vähennä pari desiä jauhoja, ja laita kokonainen pussi kuivahiivaa. Gluteenijauho ei ole välttämätön, sen voi korvata tavalllisella jauholla, mutta itse juurileipiin viehtyneenä tykkään tavoitella hieman samaa rakennetta myös hiivalla kohotettaviin leipiin.

5 dl punajuuren säilöntälientä

1/2 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

3 dl ruisjauhoja

1 dl gluteenijauhoa

5-6 dl vehnäjauhoja

Teen leivät aina koneella, koska kunnon sitkon aikaansaamiseksi menisi käsin aivan liikaa aikaa. Pyöritän taikinaa niin pitkään, että siitä muodostuu pallo, ja taikina ei tartu sormeen, kun sormen tökkää siihen. Koneen tehosta riippuen aikaa menee suunnilleen 8-12 minuuttia. Ja sitten taikina jääkaappiin kohoamaan. Vähintään siis yön yli, mutta yleensä koitan ajoittaa niin, että ehtii nousta vuorokauden verran. Laiskuuksissani teen vielä yleensä niin, että teen tarpeeksi ison taikinan, jotta sitä jää leivottavaksi vielä parin päivän päähänkin. Sillä se säilyy ja voi hyvin jääkaapissa ainakin pari-kolme päivää, kun hiivaa ei ole liikaa.

TÄYTE

1/2 dl öljyä

2 dl soijarouhetta

5 dl kesäkurpitsaraastetta

1/2 dl pieneksi hienonnettua sipulia

3 dl keitettyä bulguria (voi laittaa myös riisiä/ohraa tms)

1 1/2 dl kaurakermaa

1/2 dl vettä

1 1/2 rkl jauhelihamaustetta (tykkään Meiran mausteesta, sis suolaa 35%)

1/2 tl suolaa (tarvittaessa)

Paista ensin soijarouhetta hetki öljyssä, ja lisää sipuli sekä kesäkurpitsaraaste. Täytettä ei tarvitse paistaa ihan kypsäksi, kasvikset kypsyy loppuun uunissa. Lisää mausteet, nesteet ja bulgur. Jäähdytä ennenkuin alat täyttää ufoja.

Leivon jääkaappikohotetun taikinan aina samantien kylmänä, eli kauli levy taikinaksi, ja ota sopivankokoisella muotilla pyörylöitä. Runsaasti täytettä, ja toinen pyörylä päälle. Sivelin reunat vedellä, jotta tarttuu hyvin kiinni, ja painelin haarukalla. Kylmää taikinaa kannattaa kohottaa hyvin, vähän huoneen lämpötilasta riippuen kohotan valmiita leipäsiä tunnista puoleentoista. Uunissa paistan 225 asteessa koosta riippuen 15-20 minuuttia. Heti uunista oton jälkeen sivelin piiraat öljyllä kauniin kiillon saamiseksi.

Evästeet

Tämä sivusto käyttää evästeitä tallentaakseen tietoja koneellesi.

Hyväksytkö evästeiden käytön?