Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Subien aatelia -pehmeät patongit kinkkuisalla tahnalla

Lisätty 23.08.2019

Rakastan kaikenlaisia leipiä täytettynä. Kolmioleipiä, voileipäkakkuja, ruisneppareita ja patonkeja... ja, ja ja... En ikinä aiemmassa elämässä tykännyt kinkusta, mutta tämä borlottipavuista tehty aivan kinkunmakuinen tahna räjäytti tajunnan heti ekamaistamalla. Ja patonkia ei myöskään huononna lehtikaalisipsit eikä suinkaan ainakaan tomaattisipsit. Liki 10/10 sanoisin!

PEHMEÄT ILMAVAT PATONGIT

5 dl KYLMÄÄ kasvimaitoa (käytin mantelimaitoa, kaikki käy)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

3 dl kaurahiutaleita

10-11 dl vehnäjauhoja

Vaivaa taikinaa koneella non 7-8 minuuttia. Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan, uuni tai mikro hyvä. Anna kohota noin 2 1/2 tuntia. Kohotusaika on pitkä, koska käytetty kylmää nestettä, mutta pidemmässä ajassa taikinan gluteeniverkko ehtii kehittyä paremmin, tuloksena muhkeammat leivät. Leivo patongeiksi (tein 4 isoa patonkia), ja laita liinan alle kohoamaan noin 45 minuutiksi. Patongeista tulee muhkeampia, kun taikinan ensin kauliin paksuhkoksi levyksi, ja sitten rullaa patongiksi. Ohessa havainnollistava kuva rullattu vs normaalisti pyöritelty patonki. Molemmat grammalleen samankokoisesta taikinapalasta. Paista 200 asteessa noin 15-18 minuuttia. Normaalisti paistan patongit 225 asteessa, mutta kun tavoittelen pehmeää kuorta, niin 200 astetta on hyvä. Ota paistamisen jälkeen patongit pois kuumalta pannulta ja kääri pyyhkeeseen tms. niin kuori ei menetä kosteutta ja rapeudu vaan pysyy pehmeinä.

3 ylintä rullattu, alin pyöritelty perinteisesti

 

Taikinan rullaaminen

 

Ylemmässä kuvassa vasemmalla rullattu patonki, oikealla normaalisti leivottu. Taikinapalat tismalleen samankokoiset. Alla jäähtyneenä auki leikattu

KINKUNMAKUINEN PAPUTAHNA

4 dl borlottipapuja purkista

Puolikas paprika pieneksi silputtuna

1 suolakurkku pieneksi silputtuna

1-1 1/2 dl majoneesia (ohje alla)

1/2 dl tuoretta persiljaa (nyt laitoin tilalle porkkanan naatteja)

1/2 rkl tomaattipyrettä

1 tl paprikajauhetta

Ripaus chiliä

Suolaa tarvittaessa (majoneesissa sitä on)

Surauta pavut sauvasekoittimella. Ihan tasaista ei tarvitse tehdä, sattumia saa jäädä. Sekoita sen jälkeen muut ainekset joukkoon, ja laita jääkaappiin hetkeksi maustumaan.

MAJONEESI AQUAFABASTA

1 dl borlottipapujen lientä

1 tl valkoviinietikkaa

1/2 rkl sinappia

1/2 tl suolaa

1/2 tl paprikajauhetta

1/4 tl pippuria

1 1/2 dl öljyä

Vaahdota hetki papulientä sauvasekoittimella, ja lisää sitten mausteet. Kaada öljyä hiljalleen samalla kun vatkaat.

LEHTIKAALISIPSIT

2 lehtikaalin varresta lehtiosa sopivan kokoisina paloina

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja pippuria

hyppysellinen chiliä

Laita kaikki ainekset kulhoon, ja pyörittele/puristele käsissä, että öljy ja mausteet leviävät kaalinlehtiin kunnolla. Levitä uunipellille, ja paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Tarkkaile uunia, sillä ero lötköjen ja palaneiden sipsien välillä on vain kymmeniä sekunteja.

TOMAATTISIPSIT

Nämä eivät ole omaa keksintöä, mutta koska näin tomaattia rakastavalle kuulostavat ylivoimaisen herkulliselta, niin piti kokeilla näitä patonkeihin. Tein pikaversion, koska nälkä alkoi jo olla...

Kaikessa nerokkuudessaan tähän herkkuun tarvitaan vain 2 tomaattia oikein ohuiksi siivutettuna, jotka paistetaan uunissa matalassa lämmössä kuiviksi. Kuivasin siivut pyyhkeen välissä, ja levitin uunipellille. Paistoin 150 asteessa noin 40 minuuttia. Siinä se. Varmasti intensiivisempi maku tulee kun malttaa kuivattaa tomaatteja alle sadassa asteessa useamman tunnin. Ensi kerralla sitten! 

 

 

 

 

Evästeet

Tämä sivusto käyttää evästeitä tallentaakseen tietoja koneellesi.

Hyväksytkö evästeiden käytön?