Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pullaati pullaa

Lisätty 11.08.2019

Itse en ole koskaan ollut pullan ystävä. Mutta rakastan leipoa sitä! Tällä ohjeella tulee vaatimattomasti sanoen maailman paras pullataikina; "salaisuus" on pitkä kylmäkohotus vähäisellä hiivalla ja gluteenijauho. Kun taikina on kunnolla kehittynyt, niin esim. pitkon letittämiseen ei tarvitse jauhoja, vaan taikinaa voi käsitellä ihan sellaisenaan, koska se ei tartu käsiin eikä alustaan.

Tämä on jääkaapissa vähintään yön yli kohotettava taikina. Jos leivot samana päivänä, niin tee kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää toinen pussi kuivahiivaa ja jätä pari desiä jauhoja pois, ja suolaakin riittää 1 tl. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan kylmäkohotusta, jos et aiemmin niin ole tehnyt. Eron kyllä huomaa!

PULLATAIKINA

5 dl kylmää kasvimaitoa (nyt oli riisimaito, yleensä käytän mantelimaitoa)

1 pss kuivahiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 1/2 tl suolaa

15 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl gluteenijauhoa

1 dl öljyä

PINNALLE

1/2 dl oikeen vahvaa kahvia

1 rkl öljyä

sokeria, raesokeria mantelia tms. maun mukaan ripoteltavaksi päälle

Teen taikinan aina koneella, kun en millään malta niin pitkään käsin vaivata, että taikinasta tulisi mieleinen. Koneen tehosta riippuen aikaa vaivaamiseen menee 8-12 minuuttia. taikina on valmis, kun se on kiinteä pallo, joka ei tartu sormiin. Jääkaappiin kohoamaan vähintään yön yli, itse kohotan mielelläni ainakin vuorokauden. 

Puolet taikinasta meni tähän pitkoon, toisesta puolikkaasta tein jo aiemmin täytepitkon (resepti tulossa siitäkin). Leivon taikinan suoraan jääkaapista eli kylmänä, ja tällöin pitko vaatii 1-1 1/2 tunnin kohotuksen ennen uuniin laittoa. Voitelin pitkon vahvan kahvin ja öljyn sekoituksella, ja raesokerin puuttumisen takia ripottelin päälle tavallista sokeria. Pitkoa paistoin uunin alaosassa 200 asteessa puolisen tuntia. Jos teet pienempiä pullia, niin paista 225 asteessa noin kymmenisen minuuttia koosta riippuen.

Ja näin elinvoimainen taikina on vielä reilun kahden vuorokauden jääkaapissaolon jälkeen..

Evästeet

Tämä sivusto käyttää evästeitä tallentaakseen tietoja koneellesi.

Hyväksytkö evästeiden käytön?